• Παναγάκου Ολυμπία Χειρουργός-Ωτορινολαρυγγολόγος
  • 6977776961
  • Λ. Βάρης-Βάρκιζας 6 & Αγ.Αποστόλων,Βάρη

ΠαιδοΩΡΛ

Παιδική Ωτορινολλαρυγγολογία

Αμυγδαλεκτομή και αδενοειδεκτομή.

Ο γιατρός συνέστησε αμυγδαλεκτομή σε εσάς ή στο παιδί σας. Οι αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι λεμφικός ιστός όμοιος με τους λεμφαδένες που βρίσκονται στον τράχηλο, οι οποίοι μπορεί να διογκωθούν σε λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Οι αμυγδαλές είναι συνήθως ορατές στο στοματοφάρυγγα, ενώ οι αδενοειδείς εκβλασ-τήσεις βρίσκονται πίσω από την μύτη, στο ρινοφάρυγγα. Παρόλο που οι αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις χρησιμεύουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων μπορεί να υποστούν χρόνια φλεγμονή και να προκαλέσουν λοίμωξη. Χρόνια φλεγμαίνουσες αμυγδαλές ή αδενοειδείς εκβλαστήσεις μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία, δυσκολία στην αναπνοή, ροχαλητό, υπνική άπνοια, κακή αναπνοή, υποτροπιάζουσα ιγμορίτιδα, ωτίτιδα, δυσκαταποσία, απόστημα, δυσπλασία των δοντιών.Η αμυγδαλεκτομή και η αδενοειδεκτομή είναι επεμβάσεις που γίνονται για ένα απο τους παραπάνω λόγους.

Η επέμβαση :
Γίνεται δουλεύοντας στο στόμα, έτσι ώστε να μην υπάρχει τομή ή ουλή στο πρόσωπο ή στο λαιμό. Ένα ειδικό εργαλείο τοποθετείται έτσι ώστε να κρατά το στόμα ανοιχτό. Οι αμυγδαλές μπορεί να αφαιρεθούν με διαθερμία, ραδιοσυχνότητες ή με κλασσικά εργαλεία. Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις αφαιρούνται απο το οπίσθιο τοίχωμα του φάρυγγα με ένα ειδικό ξέστρο. Η όποια αιμορραγία συνήθως ελέγχεται με διαθερμία. Ο ασθενής περνάει περίπου μια ώρα στην αίθουσα ανάνηψης, προτού οδηγηθεί στο δωμάτιο του.

Μετεγχειρητικά

Πόνος
Ο πόνος είναι δυστυχώς αναμενόμενος μετά από αμυγδαλεκτομή ή αδενοειδεκτομή. Η επέμβαση αφήνει ακάλυπτες και εκτεθειμένες τις περιοχές στον λαιμό απο όπου αφαιρούνται οι αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις. Οι αμυγδαλές βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού απ΄όπου περνάνε οι τροφές για να οδηγηθούν στο στομάχι και έτσι ή κατάποση συνήθως επιδεινώνει τον πόνο. Ο πόνος μπορεί να είναι διαξιφιστικός τις πρώτες μέρες και συνήθως μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.Τα μικρά παιδιά (κάτω των τριών ετών )έχουν πόνο για περίπου μία βδομάδα, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες μπορεί να πονάνε για δύο με τρείς εβδομάδες.Πολλοί επίσης μπορεί να έχουν ωταλγία.Αυτό οφείλεται στην κοινή νεύρωση του λαιμού και των αυτιών και έτσι ο πόνος αντανακλάται απο τον λαιμό στα αυτιά.Για τον έλεγχο του πόνου μπορείτε να καταναλώνεται παγωτό όσο συχνά θέλετε. Αυτό βοηθά επίσης στη μείωση του οιδήματος μετά το χειρουργείο. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιείτε παυσίπονα όπως παρακεταμόλη(Panatol,Depon). Είναι σημαντικό να από-φεύγονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη όπως η ασπιρίνη γιατί μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.
Αιμορραγία
Αίμα μέσα στο σάλιο δεν είναι ασύνηθες τις πρώτες μέρες μετά το χειρουργείο. Δεν πρέπει να υπάρχει φρέσκο ,κόκκινο αίμα από την μύτη ή μεγάλη ποσότητα στο σάλιο. Αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί έως και δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση λόγω της απόπτωσης των ραμμάτων και αιμορραγικών κρουστών απο τις περιοχές που επουλώνονται. Αν σας παρουσιαστεί αιμορραγία παρακαλώ όπως απευθυνθείτε στο πλησιέστερο Νοσοκομείο. Από τους ασθενείς που παρουσιάζουν σημαντική αιμορραγία οι μισοί μπορούν να τη σταματήσουν μόνοι τους ή μπορεί να αντιμετωπιστούν στο Ιατρείο ενώ οι υπόλοιποι μπορεί να χρειαστεί να οδηγηθούν ξανά στο χειρουργείο.
Πυρετός
Δεκατική πυρετική κίνηση(κάτω από 38°C)μπορεί να παρατηρηθεί μετά το χειρουργείο. Παρακαλώ επικοι-νωνήστε με τον Ιατρό σας για υψηλότερες θερμοκρασίες που δεν ανταποκρίνονται στα αντιπυρετικά.
Δίαιτα
Ο πονόλαιμος μετά το χειρουργείο μπορεί να μειώσει την επιθυμία για φαγητό ή ποτό.Το παγωτό είναι μία εξαιρετική πηγή υγρών που επίσης μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του πόνου. Όσον αφορά τη στερεά τροφή, μπορείτε να καταναλώνετε μαλακές τροφές. Οι κρύες-μαλακές τροφές είναι πιο εύκολα ανεκτές. Άλλα φαγητά που πρέπει να καταναλώνετε ζεστά, καλό είναι να έχουν θερμοκρασία δωματίου. Αιχμηρές– ξηρές τροφές όπως πατατάκια, πίτσα, τοστ, ή δημητριακά προγεύματος πρέπει να αποφεύγονται.
Δραστηριότητες
Είναι καλό να αποφεύγετε όποια μυϊκή δραστηριότητα για δύο με τρεις εβδομάδες μετά το χειρουργείο, γιατί ενέχει τον κίνδυνο αύξησης της αρτηριακής πίεσης, και μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία. Χαλαρή δραστηριότητα, όπως δουλειά γραφείου ή περπάτημα, δεν αποτελεί πρόβλημα.
Αναπνοή
Πολλοί ασθενείς υποβάλλονται σε αμυγδαλεκτομή και αδενοειδεκτομή για να βελτιώσουν την αναπνοή τους. Παρόλα αυτά, η αναπνοή μετά το χειρουργείο μπορεί να γίνει πιο δύσκολη λόγω οιδήματος στον λαιμό. Αυτό συνήθως βελτιώνεται σε λίγες μέρες, ενώ η κατανάλωση παγωτού βοηθά στην ταχύτερη μείωση του οιδήματος και βελτιώνει την αναπνοή. Οποιαδήποτε δυσκολία στην αναπνοή πρέπει να αναφέρεται.
Ναυτία
Ένα με δύο επεισόδια ναυτίας με ή χωρίς έμετο μπορεί να σημειωθούν μετά την επέμβαση. Αυτό συνήθως οφείλεται σε παρενέργεια των φαρμάκων της γενικής αναισθησίας και εξαφανίζεται όταν τα φάρμακα αυτά αποβληθούν από τον οργανισμό εντός μίας με δύο ημερών. Η ναυτία μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα κατάποσης μικρής ποσότητας αίματος κατά την διάρκεια του χειρουργείου. Οι πιο πολλοί ασθενείς λαμβάνουν αγωγή κατά την διάρκεια ή μετά το χειρουργείο για τη μείωση της ναυτίας. Αν υπάρχει έντονη ναυτία ή έμετος, ή αν αυτό εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα πέραν των δύο ημερών μετά το χειρουργείο, πρέπει να αναφέρεται.