• Παναγάκου Ολυμπία Χειρουργός-Ωτορινολαρυγγολόγος
  • 6977776961
  • Λ. Βάρης-Βάρκιζας 6 & Αγ.Αποστόλων,Βάρη

Ενδοσκοπική Ωτορινολαρρυγγολογία

Ενδοσκοπικές μέθοδοι

Ρινική Ενδοσκόπηση

Η ρινική ενδοσκόπηση είναι μια διαδικασία απεικόνισης του εσωτερικού της μύτης και των ιγμορείων.

Η διαδικασία διαρκεί περίπου 5 λεπτά. Πραγματοποιείται ως εξής: Ο ΩΡΛ ψεκάζει τη μύτη σας με ένα φάρμακο για να μειώσει το πρήξιμο και να "μουδιάσει" την περιοχή. Εισάγει το ρινικό ενδοσκόπιο στη μύτη σας. Πρόκειται για ένα μακρύ εύκαμπτο ή άκαμπτο σωλήνα με μια φωτογραφική μηχανή στο τέλος για να κοιτάξει μέσα στη μύτη και τα ιγμόρεια. Οι εικόνες μπορούν να προβάλλονται σε μια οθόνη. Στην συνέχεια εξετάζει το εσωτερικό της μύτης και των ιγμορείων.


Πώς να προετοιμαστείτε για την διαδικασία.

Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα για να προετοιμαστείτε για την διαδικασία.


Πώς θα αισθανθείτε κατά την διαδικασία

Η διαδικασία είναι ανώδυνη.
Μπορεί να αισθανθείτε δυσφορία ή πίεση καθώς ο σωλήνας τοποθετείται στη μύτη σας. Το σπρέι επίσης μπορεί να σας προκαλέσει μια μικρή δυσφορία. Μπορεί να "μουδιάσει" το στόμα και το λαιμό σας και να νιώσετε σαν να μην μπορείτε να καταπιείτε. Αυτό το συναίσθημα εξαφανίζεται μετά από 20 με 30 λεπτά. Μπορεί να φτερνιστείτε κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Εάν αισθάνεστε έτοιμοι να φταρνιστείτε, ενημερώστε τον ΩΡΛ σας έγκαιρα.


Ο ΩΡΛ σας μπορεί να συστήσει ρινική ενδοσκόπηση αν έχετε:

  • Μόλυνση στα ιγμόρεια
  • Ρινική ξηρότητα
  • Πόνο ή πίεση του προσώπου
  • Πρησμένη μύτη ή ρινική καταροή που δεν υποχωρεί
  • Αιμορραγία της μύτης
  • Απώλεια αίσθησης οσμής


Η ρινική ενδοσκόπηση βοηθά στη διάγνωση:

  • Πολυπόδων
  • Ιγμορίτιδας
  • Ρινικών μαζών ή όγκων
  • Εντοπισμό ξένων σωμάτων που έχουν παρεισφρήσει στην ρινική κοιλότητα
  • Φραγμένο Διάφραγμα

Εάν έχετε διαταραχή αιμορραγίας ή παίρνετε φάρμακο για την αραίωση του αίματος, ενημερώστε τον ΩΡΛ σας.
Εάν πάσχετε από καρδιακή νόσο, υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος να αισθανθείτε δυσφορία ή λιποθυμικές τάσεις. Επίσης ενημερώστε τον ΩΡΛ σας πριν την εξέταση.

Ωτοσκόπηση

Η ωτοσκόπηση είναι μια διαγνωστική διαδικασία που εξετάζει τις εσωτερικές δομές του αυτιού χρησιμοποιώντας μια εξειδικευμένη συσκευή που ονομάζεται ωτοσκόπιο. Εκτελείται κατά κύριο λόγο για τη διάγνωση οποιωνδήποτε ανωμαλιών ή καταστάσεων που επηρεάζουν το αυτί, ιδιαίτερα το μεσαίο τμήμα του, όπου εντοπίζονται δομές υπεύθυνες για την ακοή και την ισορροπία.
Τα ωτοσκόπια αποτελούνται από τρία γενικά μέρη - το κεφάλι, τη λαβή και τον κώνο. Η λαβή χρησιμοποιείται για τη πλοήγηση της συσκευής και περιέχει την πηγή τροφοδοσίας για το φως που εκπέμπεται από τη συσκευή, ενώ η κεφαλή είναι εκεί όπου βρίσκονται ο λαμπτήρας και ένας μεγεθυντικός φακός χαμηλής ισχύος. Ο κώνος, από την άλλη πλευρά, είναι το εκτεταμένο τμήμα που εισάγεται στο κανάλι του αυτιού. Τα ωτοσκόπια κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη, από τα μεγάλα που τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια έως στις πιο κοινές φορητές συσκευές που τροφοδοτούνται από μπαταρίες.


Ποιος πρέπει να υποβληθεί σε ωτοσκόπηση και αναμενόμενα αποτελέσματα

Η διαδικασία μπορεί να εκτελεστεί για τη διάγνωση των ακόλουθων παθήσεων:

  • Έκζεμα στο αυτί
    Μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συνεχή φαγούρα μέσα στο αυτί και είναι ενδεικτική μιας συνεχιζόμενης φλεγμονής. Το κανάλι του αυτιού θα φαίνεται στεγνό με μια υπερυψωμένη επένδυση - πρήξιμο.
  • Μέση ωτίτιδα
    Μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή του εσωτερικού αυτιού λόγω βακτηριακής μόλυνσης. Το κανάλι του αυτιού φαίνεται πρησμένο, με αποτέλεσμα επίμονο πόνο και προσωρινή μείωση της ακοής. Υπάρχει επίσης εκκένωση υγρών, πιθανώς ένας συνδυασμός πύου και αίματος.
  • Παθήσεις που επηρεάζουν το τύμπανο ή την τυμπανική μεμβράνη, όπως η τυμπανοσκληρία και η διάτρηση
    Οι παθήσεις αυτές διαγιγνώσκονται με τη χρήση τροποποιημένης έκδοσης αυτής της διαδικασίας. Μιά τέτοια διαδικασία, περιλαμβάνει την εισαγωγή πίεσης για τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο η τυμπανική μεμβράνη κινείται σε απόκριση. Ένα ακίνητο τύμπανο είναι μια ένδειξη της έκχυσης στο μέσο αυτί.


Πώς γίνεται η διαδικασία;

Η διαδικασία ξεκινά με την εξέταση των εξωτερικών δομών του αυτιού για οποιαδήποτε ερυθρότητα ή οίδημα που μπορεί να υποδεικνύει πάθηση του αυτιού. Ο γιατρός τραβάει το εξωτερικό μέρος του αυτιού απαλά για να ισιώσει το κανάλι του. Αυτός ο ελιγμός παρέχει επίσης καλύτερη οπτική πρόσβαση στην τυμπανική μεμβράνη. Ο κώνος εισάγεται έπειτα στο αυτί και ο γιατρός τον οδηγεί στο άλλο άκρο για να εξετάσει την επένδυση του αυτιού και την κατάσταση του τυμπάνου. Μερικοί γιατροί μπορεί να εκτελέσουν εμφύσηση εισάγοντας μια μικρή ποσότητα αέρα στο κανάλι και να δουν αν το τύμπανο κινείται. Ο ασθενής καλείται επίσης να πιέσει τη μύτη του, να κλείσει τα χείλη του και να εκπνεύσει τον αέρα. Ο γιατρός θα προσπαθήσει να προσδιορίσει εάν υπάρχει ελαφρά κίνηση στο τύμπανο, ενώ ο ασθενής εκτελεί τις άνω διεργασίες. Ένα ακίνητο τύμπανο είναι μια ένδειξη ενός αποκλεισμένου ευσταχιακού σωλήνα.