• Παναγάκου Ολυμπία Χειρουργός-Ωτορινολαρυγγολόγος
  • 6977776961
  • Λ. Βάρης-Βάρκιζας 6 & Αγ.Αποστόλων,Βάρη

Ακουόγραμμα - Τυμπανόγραμμα

Ακουστικά Διαγράμματα

Ακουόγραμμα

Ένα ακουόγραμμα είναι ένα γράφημα που δείχνει τους πιο ήπιους ήχους που μπορεί κάποιος να ακούσει σε διαφορετικές διαδρομές ή συχνότητες. Όσο πιο κοντά βρίσκονται τα σημάδια στην κορυφή του γραφήματος, τόσο πιο ήπιoi είναι οι ήχοι που μπορεί να ακούσει ο άνθρωπος. Όταν τα αποτελέσματα του ασθενούς "πέφτουν" στο ακουογράφημα, υποδεικνύουν τους διαφορετικούς βαθμούς απώλειας ακοής.

Ένα "Ο" χρησιμοποιείται συχνά για να αντιπροσωπεύει τις απαντήσεις για το δεξί αυτί και ένα "Χ" χρησιμοποιείται για να αντιπροσωπεύει τις απαντήσεις για το αριστερό αυτί. Ένα κλειδί στο ακουογράφημα, παρόμοιο με αυτό που βρίσκεται σε ένα χάρτη, προσδιορίζει τι σημαίνουν τα διαφορετικά σύμβολα. Οι θέσεις που εμφανίζονται στο ακουστικό είναι οι πιο σημαντικές για την ακοή και την κατανόηση της συνομιλίας. Κάθε ήχος που ακούμε όταν κάποιος μιλάει έχει διαφορετικό βήμα και ένταση. Για παράδειγμα, ο ήχος "s" έχει υψηλή κλίση και ησυχία. Ο ήχος "o" είναι χαμηλός και πιο δυνατός.


Πώς το Ακουόγραμμα μετρά την ακοή;

Κατά τη διάρκεια μιας δοκιμασίας ακρόασης, οι ήχοι παρουσιάζονται με διάφορους τρόπους. Όταν δοκιμάζονται με ακουστικά ή μεγάφωνα, οι ήχοι εισέρχονται στο κανάλι του αυτιού για να φτάσουν στο εσωτερικό αυτί. Αυτό είναι γνωστό ως έλεγχος αγωγιμότητας αέρα. Ο έλεγχος της αγωγιμότητας του αέρα εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο το σύνολο του ακουστικού συστήματος ανταποκρίνεται στον ήχο.
Αν οι δοκιμές αγωγής αέρος δείχνουν απώλεια ακοής, χρησιμοποιείται δοκιμή αγωγιμότητας οστού. Μια συσκευή που ονομάζεται δονητής οστών τοποθετείται πίσω από το αυτί για να στέλνει ήχους απευθείας στο εσωτερικό αυτί. Οι ήχοι στέλνονται μέσω των οστών του κεφαλιού και δεν περνούν μέσα από το τύμπανο ή το μέσο αυτί. Όταν σταματάει να μετακινείται ο ήχος από το τύμπανο και το μεσαίο αυτί, τα επίπεδα ακοής των αγωγών οστού θα είναι καλύτερα από τα επίπεδα αγωγιμότητας του αέρα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια αγώγιμη απώλεια ακοής.
Όταν ο ήχος κινείται κανονικά μέσα από το εξωτερικό και μεσαίο αυτί, αλλά το εσωτερικό αυτί δεν λειτουργεί κανονικά, τόσο τα επίπεδα ακοής όσο και η ακοή της αγωγής αέρα θα είναι τα ίδια. Τότε υπάρχει αισθητηριακή απώλεια ακοής.


Τυμπανόγραμμα

Ορισμός
Ένα τυμπανόγραμμα είναι μια γραφική αναπαράσταση της σχέσης μεταξύ της πίεσης του αέρα στο κανάλι του αυτιού και της κίνησης του τυμπάνου ή της τυμπανικής μεμβράνης και των μικροσκοπικών οστών στον κεντρικό χώρο του αυτιού. Όταν το τύμπανο διαταραχθεί από έναν ήχο, μέρος του ήχου απορροφάται και αποστέλλεται μέσω του μέσου ωτός, ενώ το άλλο μέρος του ήχου αντανακλάται. Οι πληροφορίες που προέρχονται από την τύμπανομετρία παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του μέσου ωτός, ιδιαίτερα τη λειτουργία του Ευσταχιακού σωλήνα.


Πώς γίνεται η τυμπανομετρία

Κατ 'αρχάς, ο κλινικός ιατρός θα προβεί σε οπτική επιθεώρηση του αυτιού σας χρησιμοποιώντας ένα πεδίο φωτός (ωτοσκόπιο) τοποθετημένο στο αυτί. Στη συνέχεια, ένας καθετήρας με εύκαμπτο άκρο από καουτσούκ θα τοποθετηθεί στο αυτί σας. Ο αισθητήρας θα προκαλέσει την αλλαγή της πίεσης του αέρα στο κανάλι του αυτιού σας, καθώς ακούτε μερικούς χαμηλών τόνων ήχους. Το συναίσθημα μπορεί να είναι παρόμοιο με τις αλλαγές πίεσης που γίνονται αισθητές κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης όταν βρίσκεστε σε αεροπλάνο. Ενώ η πίεση αλλάζει, θα ληφθούν και θα καταγραφούν οι μετρήσεις της κίνησης του τυμπάνου σας.


Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα

Στα παιδιά, η τυμπανομετρία τυπικά εκτελείται για να τεκμηριώνει ή να αποκλείει την παρουσία υγρού στο μέσο αυτί, τη μόλυνση μεσαίου ωτός, την οπή στο τύμπανο του αυτιού (διάτρηση) ή τη δυσλειτουργία του ευσταχιακού σωλήνα. Ακόμα και αν ένα κάποιος έχει κανονική ακοή, το τυμπανόγραμμα μπορεί να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ανησυχίες υγρού ή μέσου ωτός. Το τυμπανόγραμμα είναι ένα σημαντικό τεστ για ενήλικες και παιδιά που ζητούν ιατρική γνωμάτευση για ακουστικά βοηθήματα. Η παρουσία υγρού πίσω από το τύμπανο είναι η πιο συνηθισμένη αιτία ενός μη φυσιολογικού τυμπανoγράμματος. Το υγρό στο χώρο του μέσου ωτός εμποδίζει το τύμπανο να κινείται και να μεταδίδει σωστά τον ήχο και αυτή η κατάσταση είναι σχεδόν πάντα προσωρινή και ιατρικά θεραπευτική. Εάν έχετε υγρό στο αυτί σας, μπορεί να μην χρειάζεστε βοηθήματα ακοής για να διορθώσετε την απώλεια της ακοής σας, αλλά θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να καθορίσετε την καλύτερη δυνατή θεραπεία.